En försmak av Barents hav???

 Älgkött är för de flesta en exklusiv råvara. För oss som håller på med älgjakt kan det däremot bli något som finns i överflöd. Det avspeglar sig också i de maträtter som torkats inför långturen. Älgskav, pasta carbonara (av tjälknöl istället skinka), pulled pork (fast på älgfransyska), köttfärssås (på älgfärs). Älgkött är magert och lämpar sig utmärkt för torkning, MEN det blir tillslut svårt att hitta variation. 

Efter en hel del laborerande med olika råvaror och recept har jag hittat en maträtt som funkar kanonbra att torka och som  bryter av den enahanda älgköttsdieten. Den kanske också ger en viss smak av det som väntar, en försmak av Barents hav?

Fisk-och skaldjurspaella 

Koka ihop en fond bestående av 1,5 l vatten, 3 fiskbuljongtärningar, 1/2 flaska skaldjursfond, ca 70 g tomatpuré, lite fisksås, oystersås och söt soyasås (typ ketjap manis).

Bryn ca 8 dl avorio-ris i en större gryta med lite olja, späd successivt med fonden ovan. 

Under tiden riset kokar:

Bryn 2 gula lökar och 4 vitlöksklyftor. Tillsätt i ris-grytan. 

Bryn 3 finhackade paprikor. Tillsätt i ris-grytan.

Bryn frusen hackad spenat. Tillsätt i ris-grytan. 

Bryn 3 grovt rivna morötter. Tillsätt i ris-grytan. 

Bryn ca 150 g musslor. Tillsätt i ris-grytan.

Bryn ca 600-800 g vitfisk. Hacka fisken med stekspaden så det blir mindre bitar, salta. Tillsätt i ris-grytan. 

Låt riset bli mjukt innan 500 g tinade skalade  räkor tillsätts. 

Tillsätt ytterligare vatten om riset kokar torrt. Smaka av med salt.

KLART!

När paellan torkat, tillsätt kokosmjölkpulver.











Populära inlägg i den här bloggen

Dymossen-Orsala

Idre, en oplanerad slutstation

Skandinavien på langs